ERVARINGEN VAN TOPPERS

MARIANNE VOS

Wist je dat de eerste wedstrijd die Marianne Vos ooit reed een Dikke Banden Race was? Toen ze zeven jaar was reed ze in Geffen tegen de jongens en meisjes uit de buurt. En ze won! Vol trotst stond ze op het podium met een beker boven haar hoofd.

“Het was voor mij eigenlijk heel logisch dat ik wilde fietsen. Mijn vader was jeugdtrainer bij de lokale wielervereniging en ik ging mee naar de fietswedstrijden van mijn broer. Dat wilde ik ook, wedstrijdjes rijden op de fiets! Maar voor mijn leeftijd waren er geen wedstrijden. Totdat ik op mijn zevende een Dikke Banden Race kon rijden. Ik vond het super leuk om mee te doen en te winnen natuurlijk. Vanaf mijn achtste ben ik andere fietswedstrijden gaan rijden.”


Marianne won in 1994 op haar racefietsje. Dat zou haar nu niet meer lukken, want op een racefiets mag je niet mee doen aan een Dikke Banden Race.

Inmiddels is het bijna niet meer bij te houden hoeveel wedstrijden Marianne Vos heeft gewonnen, maar we noemen toch een paar van haar titels:

  • 2 keer Olympisch kampioene
  • 7 keer wereldkampioene veldrijden
  • 3 keer wereldkampioene op de weg
  • 2 keer wereldkampioene op de baan.

Marianne Vos vindt de Dikke Banden Races nog steeds hele mooie wedstrijdjes. Ze roept alle kinderen dan ook op om mee te doen: “Pak je stadsfiets en doe met al je vriendjes en vriendinnetjes mee aan de Dikke Banden Race bij jullie in de buurt. Gewoon doen!”


X